TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Rabu, 13 Mei 2009

USUL UMNO CAWANGAN KUALA ROMPIN BAGI TAHUN 2008

Usul UMNO cawangan tahun lalu telah diterima oleh bahagian Rompin tanpa dibehaskan tetapi sehingga ke hari ini jawapan dan keputusan masih belum diterima

Usulnya ialah.


1. Memandangkan ramai dikalangan rakyat Malaysia yang ingin mendiami rumah kos rendah terutamanya rumah kos rendah yang didirikan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad gagal mendapat keistemewaan dari Bank kerana pendapatan bulanan tidak dapat dinyatakan atau ditunjukkan dengan memuaskan hati pihak Bank.

UMNO Cawangan Kuala Rompin yang bersidang pada hari ini 20hb. Julai 2008 mendesak kerajaan agar mengkaji semula peranan Syarikat Perumahan Negara Berhad dan motif sasaran Rumah Kos Rendah yang di dirikan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad, agar sasaran bertepatan dengan kehendak kerajaan, bagi membasmi kemiskinan dan membolehkan rakyat berpendapatan rendah yang tidak berkelayakan dari sudut pinjaman Bank dan mampu membayar bulanan, dapat memiliki rumah tersebut. Kami juga bercadangan agar pemberian rumah Kos Rendah di kembalikan kepada sistem pembayaran cara lama, melalui Setiausaha Kerajaan Negeri.

2. Menyedari hakikat Pekerja Ladang Felda di kalangan Warga Negara Malaysia masih dibawah pendapatan rakyat miskin, mempunyai usia yang lanjut, masa depan yang tidak menentu, tidak mempunyai rumah untuk didiami, tidak mempunyai tanah untuk dimajukan menyedari hakikat ini .

UMNO Cawangan Kuala Rompin yang bersidang pada hari ini 20hb. Julai 2008 mendesak agar semua pekerja Ladang Felda Plantition. yang berumur lebih daripada 40 tahun diperuntukan supaya mereka ini dimasukkan kedalam sistem peneroka. Sistem mula diasaskan ketika penubuhan FELDA dahulu.

3. Menyedari bahawa PTPTN ditubuhkan untuk membantu pelajar IPTA dan IPTS untuk meneruskan pembelajaran bagi mereka yang tidak berpeluang mendapat biasiswa, Menginsafi bahawa di kalangan masyarakat melayu adalah dari kalangan berpendapatan rendah.

UMNO Cawangan Kuala Rompin Mendesak agar PTPTN menghapuskan sistem yang diwujudkan pada januari 2008 yang berbunyi* Mulai 1 Januari 2008, pinjaman hanya dipertimbangkan kepada pelajar yang mempunyai akaun simpanan SSPN sekurang-kurangnya RM 3,000.00 bagi ibu bapa yang berpendapatan RM2,000.00 ke atas dan RM500.00 bagi ibu bapa yang berpendapatan kurang dari RM2,000.00;

Menyedari kedudukan dan ekonomi orang melayu ketika ini UMNO cawangan Kuala Rompin berharap PTPTN dapat kembali kepada syarat-syarat asal penubuhan PTPTN.


Tiada ulasan: