TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Rabu, 17 Jun 2009

SARANG BURUNG WALIT MENYERANG ROMPIN

( Salah satu Sarang Burung Walit di Rompin )


Daerah Rompin, Khasnya Bahagian Pantai, Serangan atau pembangunan Industri Sarang Burung Walit berkembang pesat. Permulaannya di kawasan Bandar Rompin, Kini menjelajah hingga ke Kampung Kedaik ( Perkampungan Orang Asli hingga Ke Tanjung Gemok. Kalau di kira sarang burung Walit yang Sah dan Haram tidak kurang dari 100 buah,

Dalam pembanguan Sarang Burung Walit yang dalam permohonan atau telah diluluskan tidak kurang dari 200 buah lagi akan beroperasi. Satu lagi kuasa membeli tanah dan penjualan tanah dalam daerah Rompin melambung tinggi. Jika sesuatu kawasan dahulu harganya lebih kurang 10 hingga 20 ribu seekar sekarang melambung hingga 50 hingga 60 ribu seekar. terutama kawasan berhampiran ladang sawit/sawah padi atau tepi sungai.

Akibat jualan Rumah yang dibina mulai kurang pembeli di Rompin, Aktiviti pembangunan sarang burung walit menjadi keutamaan. Pendapatan lumanyan, Burung Walit di Rompin, jika pengemarnya datang tidak perlu menunggu sehingga petang atau tidak perlu memasang alat bunyi untuk menentukan ada atau tidak burung walit disasuatu tempat. Hanya sekadar mendongak kearah langit anda akan dapat melihat burung walit berterbangan paling kurang 2 ekor. kawasan yang berpotensi dan masih belum diterokai, Sekitar Ladang Yayasan di Mukim Endau, Sekitar Mukim Rompin antara Leban condong ke Muadzam Shah, Sekitar Kampung Aur dan Bukit Ibam, Sekitar Kampung Meripoh dan Kampung Tradisional/ Perkampung Orang Asli berhampiran Sungai. Sungguh Banyak Burung Walit. Kepada penduduk di Kampung-kampung tersebut. Berwaspada tentang harga tanah dan penjualan tanah nanti " Putih mata melihat kekayaan milik orang ditanah sendiri".


Burung Walit di dalam Rumah Sarang burung ( Jika kedudukan burung dalam rumah ini bagini caranya tidak kurang dari RM10,000.00 sebulan pendapatannya ).

Tiada ulasan: