TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Khamis, 1 Oktober 2009

6 KES KEMATIAN DALAM OP SIKAP PDRM DI DAERAH ROMPIN


Meskipun jumlah kematian akibat kemalangan maut di seluruh negara sempena Ops Sikap Ke-20, meningkat berbanding tahun lalu, namun angka korban di daerah ini turun lima kes.

Ketua Operasi Ops Sikap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Rompin, Chief Inspektor, Abd Rahman Abd Jalil berkata, sebanyak enam kematian dicatatkan dalam Ops Sikap sempena Aidilfitri tahun ini berbanding 11 kes pada tahun lepas.

Menurutnya, angka kemalangan maut itu turun berikutan beberapa faktor antaranya kempen pemasangan papan tanda amaran had kelajuan, keadaan cuaca yang baik dan kempen memperingati penunggang jalan raya semasa sekatan jalan dibuat.

:“Sebanyak 35 papan tanda peringatan pemanduan diletakkan di beberapa lokasi jalan tumpuan antaranya di jalan Kuantan-Segamat, Kuantan-Seremban dan Kuantan-Johor Bharu bagi memberi peringatan dan kesedaran kepada pengguna jalan raya,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Selain itu katanya, faktor cuaca dan cuti panjang juga menyebabkan angka kematian di daerah itu menurun berbanding tahun lalu.

“Kami melakukan pemantauan 24 jam bagi memastikan keadaan jalan raya di daerah ini berjalan lancar dan mengikut had kelajuan ditetapkan sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata, Ops Sikap yang dijalankan serentak di seluruh negara sempena musim perayaan itu bertujuan mengurangkan risiko kemalangan di kalangan pengguna terutama menjelang musim perayaan ini.

Menurutnya, sikap pemandu di negara ini yang gemar melanggar undang-undang semasa di jalan raya, menyebabkan angka kematian sukar diturunkan meskipun pelbagai usaha dilakukan polis dalam mengawal kemalangan jalan raya.

“Masyarakat perlu menilai dan berfikir serta mengubah sikap untuk menjadi pemandu yang bertanggungjawab, patuh kepada peraturan jalan raya serta berhemah ketika memandu,” katanyaPetikan dari Sinar

Tiada ulasan: