TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Rabu, 7 Oktober 2009

SAMBUTAN HARI RAYA DI DUN TIOMAN


Isteri YB. Kpt (B) Mohd. Johari ADUN Tioman, Ustazah Zurina sedang menyampaikan sumbangan hari raya.
Rakyat pelbagai kaum di negara ini perlu mengambil peluang sempena sambutan Aidilfitri untuk menjalinkan semangat kejiranan sekali gus membentuk perpaduan bagi merealisasikan konsep 1Malaysia.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tioman, Kapten (B) Mohd Johari Hussain berkata, semangat kejiranan perlu dipupuk tanpa mengira kaum sama ada Melayu, Cina, India, dan sebagainya dengan menjadikan sambutan perayaan sebagai landasan merapatkan perpaduan.

Menurutnya, amalan kunjung-mengunjung dan rumah terbuka dapat menunjukkan semangat gagasan 1Malaysia yang sebenar di antara masyarakat berbilang kaum di negara ini.

“Setiap kaum di negara ini berkongsi kemeriahan hari raya dengan kunjung mengunjungi dan penerimaan umat Islam terhadap kehadiran rakan-rakan dari pelbagai latar belakang merupakan amalan yang mulia.

“Sambutan hari raya kali ini diharap dapat mengeratkan lagi perpaduan antara kaum dengan berlandaskan semangat 1Malaysia,” katanya ketika ditemui pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman.

Mohd Johari berkata, kehadiran masyarakat pelbagai kaum ke rumah terbuka tersebut menggambarkan semangat perpaduan masih kukuh sejajar dengan gagasan yang 1Malaysia dibawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak

Beliau berkata, konsep itu menyediakan landasan serta garis panduan yang kukuh buat seluruh rakyat Malaysia untuk terus kekal bersatu walaupun negara dilanda beberapa isu.

“Untuk itu saya menyeru seluruh rakyat DUN Tioman supaya benar-benar menghayati dan memahami gagasan 1Malaysia sebagai wahana bagi memantapkan perpaduan,” katanya.

Di samping itu, beliau meminta rakyat supaya mensyukuri nikmat dapat berhari raya dengan aman dan damai kerana tidak semua negara Islam dapat meraikan Aidilfitri seperti suasana di Malaysia.

Menurutnya, hasrat kerajaan untuk menjadikan setiap perayaan rakyat negara ini disambut secara bersama dengan masyarakat lain tanpa mengira kaum bagi memupuk semangat perpaduan telah mencapai matlamatnya.

“Tidak kira apa juga perayaan yang disambut, ia pasti bukan untuk satu-satu kaum sahaja.

“Ini merupakan petanda baik ke arah mewujudkan persefahaman yang erat di kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini,” katanya.

Petikan dari Sinar

Tiada ulasan: