TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Jumaat, 2 Oktober 2009

PENDUDUK RUMAH ROSAK AKIBAT RIBUT MENERIMA BANTUAN DARI ADUN TIOMAN


KUALA ROMPIN – Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Rompin, semalam, menyumbangkan bantuan kepada 50 keluarga dari lapan perkampungan di Mukim Kuala Rompin yang dilanda ribut, Isnin lalu.

Sumbangan wang kepada penduduk di Kampung Tengah, Jeti Lama, Taman Seri Rompin, Pulau Lang Kiri, Sungai Puteri, Sepakat, Bandar Lama dan Sungai Kolek itu disampaikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tioman, Kapten (B) Mohd Johari Hussain

Pegawainya, Liana Mohamed berkata, bantuan segera Tabung Bencana Daerah itu bertujuan meringankan beban mangsa yang mengalami kerugian akibat bencana itu.

“Memang menjadi tanggungjawab kerajaan untuk membantu mereka kurang bernasib baik lebih-lebih mangsa bencana alam,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Menurutnya, sumbangan itu bergantung kepada kerosakan selepas dibuat penilaian.

“Bagi mereka mengalami kerosakan pada tahap biasa, kita memperuntukkan minimum RM100, sementara RM500 pula diberi kepada mangsa yang rumah mereka rosak teruk.

“Kita berharap ia dapat bantu keluarga terbabit untuk membeli barangan keperluan di samping meringankan beban memperbaiki kerosakan rumah,” katanya.

Liana berkata, JKM sentiasa bersiap untuk membantu mangsa bencana alam pada masa akan datang, selain berusaha menyalurkan bantuan segera bagi meringankan beban mangsa.

Katanya, pihaknya juga bersimpati dengan nasib menimpa mangsa terbabit dan berharap mereka meneruskan kehidupan seperti biasa.

“Kami juga berjanji akan hulurkan bantuan kepada mereka dilanda kesusahan,” katanya.

Bertanyakan mengenai bantuan kepada 10 gerai sementara yang musnah di Kampung Tekek, Pulau Tioman, Liana berkata, pihaknya sudah membuat lawatan ke lokasi itu, namun sebarang bentuk sumbangan belum dihulurkan.

“JKM melawat ke Pulau Tioman dan kami dapati kedai itu milik Lembaga Pembangunan Tioman (TDA),” katanya.

PETIKAN DARI SINAR HARIAN

Tiada ulasan: