TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Rabu, 4 November 2009

DATUK SERI NAJIB - SUBSIDI DAN TENAGA KERJA MURAH ANTARA LIMA AMALAN SELESA YANG HARUS DITANGANI


KUALA LUMPUR 4 Nov. - Subsidi dan tenaga kerja murah adalah antara lima amalan selesa yang perlu ditangani bagi membolehkan sektor perniagaan dan negara maju di peringkat antarabangsa, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Malangnya dalam pada kita bergerak daripada negara berasaskan pertanian kepada perindustrian, kita sudah terlalu leka terhadap tenaga kerja asing yang murah sehinggakan ia tidak lagi mampan dalam pasaran global,” katanya.

Najib berkata bila negara mahukan sektor perniagaan, syarikat berkaitan kerajaan dan perniagaan tradisional, bersaing di peringkat antarabangsa, kita mesti bergerak keluar daripada persaingan mendapatkan pekerjaan bergaji rendah dalam sektor bernilai rendah kepada teknologi baharu.

Teknologi baharu itu adalah berasaskan sektor bioteknologi, kewangan Islam dan industri perkhidmatan bernilai tinggi yang lain, yang memberi nilai yang lebih tinggi kepada ekonomi, kata Perdana Menteri.

“Namun kita terlalu tertarik untuk bergantung kepada tenaga buruh murah di seluruh rantau ini dan begitu selesa dengannya,” katanya pada jamuan makan tengah hari perniagaan Bankers Club di sini hari ini. - Bernama

Tiada ulasan: