TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Rabu, 25 November 2009

KAWASAN RUKUN TETANGGA (KRT ) PERLU TUNJUKAN CONTOH TERBAIK


YB. ADUN TIOMAN MENYAMPAIKAN HADIAH KEPADA ANAK-ANAK YANG AKAN BERKHATAN SEMPENA PROGRAM BERKHATAN BERAMAI-RAMAI DI KG. JANGLAUKUALA ROMPIN - Jawatankuasa Kawasan Rukun Tetangga (KRT) perlu menunjukkan contoh yang baik dari segi perpaduan dalam kalangan mereka agar dapat berperanan sebagai penganjur utama kesepaduan masyarakat.

Penolong Pegawai Perpaduan Daerah Rompin, Norlisnawati Min berkata, bagi menjayakannya, jawatankuasa KRT perlu mengelak daripada bertelingkah sesama sendiri dan penduduk kerana jika ia berlaku penubuhan KRT hanya akan menjadi sia-sia.

Menurutnya, adalah sukar untuk menjalankan aktiviti yang dirancang demi kebaikan masyarakat sekiranya jawatankuasa sendiri tidak berpadu dan tidak di-yakini anggota masyarakat.:

“KRT mampu berperanan sebagai penggerak dalam menyatupadukan masyarakat kerana peranan yang dimainkannya adalah bersifat menyeluruh,” katanya ketika ditemui pada Majlis Khatan Beramai-Ramai anjuran KRT Janglau, semalam.

Norslinawati berkata, perpaduan dalam erti kata sebenar ialah mewujudkan keharmonian hidup sesama jiran dan penduduk sekampung tanpa mendiskriminasikan perpaduan kaum.:

“Jika tiada perpaduan sesuatu program itu sukar untuk dilaksanakan dengan lebih berkesan kerana berlakunya kepincangan dalam institusi kemasyarakatan itu sendiri,” katanya.

Beliau berkata, amalan hidup berbilang kaum memang diamalkan di negara ini sejak dulu lagi dan semua rakyat bebas bergaul tanpa membezakan status bangsa.:

Menurutnya, nikmat keamanan yang dikecapi pada masa ini perlu dipertahankan generasi pelapis masa depan bagi memastikan perpaduan kaum terus kekal terpelihara.

“Institusi kejiranan memainkan peranan dalam usaha mengharmonikan masyarakat. Penglibatan pelbagai kaum dalam setiap program yang dianjurkan dapat mengukuhkan lagi hubungan sedia ada.

“Justeru, melalui persefahaman ini rakyat berbilang kaum boleh hidup dengan aman dan bebas menjalankan kerja-kerja harian dengan lebih selesa,” katanya.


Tiada ulasan: