TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Isnin, 23 November 2009

TIOMAN MENERIMA KEMUDAHAN BEKALAN ELEKTRIK LAGI


Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan mempertingkatkan sistem janakuasa elektrik di dua kampung di Pulau Tioman iaitu di Genting dan Juara bagi mengurangkan gangguan bekalan elektrik di pulau peranginan itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tioman, Datuk Kapten (B) Mohd Johari Hussain berkata, langkah itu penting kerana stesen janakuasa sedia ada tidak mempunyai kapasiti mengeluarkan tenaga dalam jumlah berlebihan untuk disimpan.

Menurutnya, TNB membuat pemantauan pada struktur binaan pada lokasi di Pulau Tioman bagi meningkatkan dan menambah baik sistem janakuasa di pulau itu.

“Baru-baru ini, Kampung Genting dibekalkan dengan janakuasa dengan kos hampir RM1 juta bagi meningkatkan mutu perkhidmatan bekalan elektrik di kawasan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Berkhatan Beramai-ramai anjuran KRT Kampung Janglau, di sini.

Mohd Johari berkata, sebelum ini kedua-dua kampung itu berkongsi set janakuasa dengan Kampung Tekek bagi tujuan berkenaan, sekali gus menyebabkan kapasiti tenaga diterima adalah rendah.

“Dengan penambah baik sistem sedia ada, kita harap gangguan bekalan elektrik berada pada tahap minimum kerana difahamkan penduduk di kedua-dua kampung sering alami kekerapan gangguan bekalan elektrik,” katanya.

Katanya, pihaknya juga bercadang untuk mencari jalan menggunakan sumber tenaga lain seperti solar yang lebih bersifat mesra alam pada masa depan.

Bagaimanapun, katanya, perkara itu masih dalam peringkat perbincangan dan ia bergantung kepada TNB sama ada wajar atau tidak untuk menggunakan sistem itu.

“Sistem ini sudah digunakan di darat iaitu di kampung Orang Asli Denai, dan ia terbukti mesra alam dan dapat atasi bekalan elektrik pada tahap minimum,” katanya.

Tiada ulasan: