TRANSLATE

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

Pengikut

Rabu, 16 Disember 2009

JABATAN TENAGA KERJA NEGERI PAHANG MEMAINKAN PERANAN MENGURANGKAN PENGANGGURAN DIROMPIN HARUS DIPUJI


SELENDANG – Seramai 30 pencari kerja berjaya ditempatkan dalam pelbagai sektor pekerjaan di sini, pada Program Penempatan Pekerjaan (3P) yang diadakan di Sekolah Kebangsaan (SK) Felda Selendang 4 di sini, semalam.

Penolong Pengarah Kanan Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Negeri, Makhtar Ahmed berkata, manakala seramai 130 daripada 300 pencari kerja yang hadir pada program 3P akan ditemu duga semula.

Menurutnya, sebanyak 15 majikan pelbagai sektor turut serta dalam program itu bagi mengambil pekerja atau pelatih baru dalam organisasi masing-masing.

“Banyak kekosongan yang ditawarkan syarikat terbabit kepada pencari kerja yang berkelayakan dengan tawaran gaji yang menarik,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Makhtar berkata, antara syarikat yang turut serta dalam program itu seperti Yayasan Pahang Holding Sdn Bhd, IOI Corporation Bhd, Felda Plantations Sdn Bhd, First Dairy Farm (M) Sdn Bhd dan MSD Digital Intelligence Sdn Bhd.

Beliau berkata, syarikat terbabit menawarkan peluang kepada setiap pencari kerja jawatan kosong seperti penyelia, kerani, eksekutif kewangan dan eksekutif pemasaran.

“Kebanyakan yang datang bukan saja daripada anak-anak peneroka, malah pencari kerja di Rompin juga mengambil kesempatan ini untuk ‘mencuba nasib’ sekiranya mereka ditawarkan jawatan dalam organisasi berkenaan,” katanya.

Ditanya mengenai lokasi pemilihan yang dibuat di kawasan Selendang, Makhtar berkata, sasaran dibuat untuk memberi peluang lebih luas kepada anak-anak peneroka dan pekerja ladang Plantations Sdn Bhd.

“Jika sebelum ini, kita sudah adakan program serupa di Perantau Damai, Muadzam Shah, kini tiba giliran Selendang pula menjadi lokasi terakhir JTK pada tahun ini.

“Bagaimanapun penyertaan pencari kerja dari kampung tradisional lain juga menggalakkan, malah kita yakin program ini dapat diteruskan lagi pada tahun depan,” katanya.

:Beliau berkata, kebanyakan pencari kerja juga tidak tahu perkhidmatan yang disediakan JTK termasuklah cara mendaftar secara dalam talian untuk program penjodohan pekerjaan melalui ‘JobsMalaysia’.

Tiada ulasan: